VALTUUSTOALOITE SÄHKÖISTEN RIKSAPYÖRIEN HANKKIMISESTA

Kaupunginvaltuusto 12.9.2016/ 67 §

Kv 67 §

Lahja Havansi esitti Kim Savolaisen ja Lahja Havansin sekä 21 muun valtuutetun allekirjoittaman seuraavan valtuustoaloitteen:

Tarkoituksena tarjota pyörällä liikkumisen kokemus niille ihmisille, jotka eivät itse pysty pyöräilemään.

Tanskalainen, idean isä Ole Kassow tarjosi ensimmäisen riksakyydin yli 90-vuotiaalle vanhainkodinasukkaalle ja nyt tätä samaa ideaa toteutetaan jo 18 eri maassa.


Suomessa ensimmäiset sähköiset riksapyörät otettiin koulutettujen vapaaehtoisten käyttöön Tampereella ja idea on jo laajentunut mm. Kotkaan, Helsinkiin, Vantaalle ja Jyväskylään.


Kokemuksia ko. paikkakunnilta:


Vapaaehtoisten tekemästä työstä ei hyödy pelkästään yhteiskuntamme, vaan pyörätoiminta antaa lukemattomia uusia mahdollisuuksia ja kokemuksia, laajentuneista ulkoilumahdollisuuksista puhumattakaan. Lisännyt virikkeitä vanhusten ja liikuntarajoitteisten elämään ja näin ollen lisännyt myös yhteisöllisyyttä ja poistanut yksinäisyyttä. Yhä useampi yksin asuva ikäihminen syrjäytyy ja sitä kautta sairastuu masennukseen. Sähköisen riksapyörän katsotaankin toimivan ennaltaehkäisevänä, yksinäisyyden ja syrjäytymisen estävänä välineenä.

Yhteistyötä yhdistysten ja järjestöjen kanssa

Keravalla toimivat yhdistykset ja järjestöt tekevät vuosittain valtavan määrän vapaaehtoistyötä, jonkun toisen hyväksi. Nyky-yhteiskunta ei enää pärjää ilman heitä ja heidän asiantuntijuuttaan. Pitkään toiminut vapaaehtoinen auttamistyö tukee, antaa lisäarvoa ja laajentaa yhteiskunnan palveluja uusille alueille. Keravalla myös koulutetaan vapaaehtoisia, naisia ja miehiä, jotka muutoinkin käyvät säännöllisesti sekä laitoshoidossa että yksin kotona asuvien ikäihmisten luona. Sähköinen riksapyörä apuvälineenä helpottaisi huomattavasti liikkumista autettavan henkilön kanssa – esimerkiksi saattokeikat terveyskeskukseen hoidetaan taksilla, mutta riksapyörällä matka taittuisi maisemia ja ihmisiä katsellen. Myös mieltä virkistävän ulkoilulenkin voisi ulottaa huomattavasti pidemmälle kuin esim. pyörätuolin kanssa.

Pyörä tai pyörät tulisi säilyttää kaupungin keskustassa tai sen välittömässä läheisyydessä, kaupungin järjestämissä tiloissa. Vain kaupungin rekisteriin etukäteen ilmoitetuilla ja koulutetuilla vapaaehtoistyöntekijöillä olisi käyttöoikeus sähköisiin riksapyöriin, ns. vakituiset pyörän lainaajat.

Yhtenä esimerkkinä sähköpyöriä myyvästä yrityksestä ja hinta-arviosta: Classicbike myy sähköisiä riksapyöriä, lisävarusteineen (kuomu+jalkasuojat+sähköt) yhden pyörän hinnaksi muodostuu noin 5.500€.”

Päätös: Aloite päätettiin lähettää kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa