VALTUUSTOALOITE DEFFOJEN HANKKIMISESTA

Kaupunginvaltuusto 13.3.2017/30 §

Kv 30 §

Valtuutettu Lahja Havansi esitti hänen ja 41 muun valtuutetun allekirjoittaman seuraavan valtuustoaloitteen:

Turhat sydänkuolemat – voidaanko estää?

Miten toimia, jos kadulla tai jossain yleisötilaisuudessa joku henkilö pitelee rintaansa, tuupertuu maahan, menee tajuttomaksi ja hengittämättömäksi?

Meillä jokaisella on kansalaisvelvollisuus ryhtyä tuolloin auttamaan. Jos tuo kyseinen henkilö saa kuolemanvakavan rytmihäiriön (kammiovärinä), elämä pelastuu ja rytmi korjautuu vain deffa-laitteella eli iskurilla. Tuossa tilanteessa (tajuton, hengittämätön) on heti soitettava 112 ja aloitettava välittömästä painantaelvytys.

Sydänkohtaus voi tulla nuorellekin ihmiselle, jopa urheilijoille, mutta ikääntyminen lisää sydäntautiriskiä.

Keravalla deffoja on julkisissa tiloissa mm. terveyskeskuksessa, Sampolassa, Prismassa ja Citymarketissa. Niitä pitäisi olla kaikissa sellaisissa paikoissa, joissa liikkuu tai kokoontuu paljon ihmisiä (koulut, järjestöjen kokoontumistilat, urheiluhallit, kirjasto). Lisäksi henkilöstön pitää myös tietää, missä laite sijaitsee ja kuinka sitä käytetään. Laite itse opastaa käyttäjää eikä vahingoita potilasta, kun ohjeita noudatetaan. Laite ei anna sähköiskua, ellei autettavalla ole kammiovärinää.

Ruotsissa sydänkohtauksen saaneen elvytys ja deffan käyttö on jo oppiaineena kouluissa. Laite maksaa 1000–2000 € eli ei ole ihmishengen pelastamisesta liian kallis hinta. Laitetoimittajat antavat maksuttoman koulutuksen isoillekin ryhmälle.

Esitämme, että sosiaali- ja terveystoimi perehtyy laitteiden tarpeellisuuteen ja ottaa hankintamäärärahan huomioon seuraavaa talousarviota laadittaessa.

Päätös: Aloite päätettiin lähettää kaupunginhallituksen valmisteltavaksi.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa